SÂLİH KİMSELERİN KABİRLERİNİ ZİYARET
Sâlih kimselerin kabirleri, teberrük için ziyaret edilir. Uzak bir yerde bulunmuş olsalar bile onların kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak mendûbdur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), her yıl, Uhud şehitlerini ziyaret ederdi. Uhud’a vardığı zaman, “Sabrettiğiniz için selam size! (Dünya) yurdunun âkıbeti (cennet) ne güzeldir.” meâlindeki Ra’d Sûresi’nin 24. âyet-i celîlesini okurlardı.
“””Hazret-i Ebûbekir, Hazret-i Ömer ve Hazret-i Osman (r. anhüm), her yıl Uhud şehitlerini ziyaret ederlerdi. Sahâbe-i Kirâm’ın birçoğu da Uhud şehitliğini ziyaret için husûsî olarak yola çıkmışlardır.
“” Sa’d bin Ebî Vakkâs Hazretleri de Uhud şehitliğine gider, üç kere; “es-Selâmü aleyküm” der, sonra arkadaşlarına döner “Siz, selamınıza mukabele edecek, karşılık verecek bir cemaate selam vermez misiniz? Onlar, kıyamete kadar selam verenlerin selamına mukabele ederler.” derdi. Peygamberimizin pâk zevcesi Ümmü Seleme (r. anhâ) validemiz de, her ay Uhud’a gider, şehitleri ziyaret ederdi. (Vâkıdî, el-Meğâzî)
“”. Peygamberlerin, şehitlerin, evliyânın ve Müslümanların kabirleri, rahmet-i ilâhiyenin indiği yerler olduğundan buralarda duaların kabul olunması ümit olunur. Sâlihler anıldığında rahmet indiği gibi onların bulundukları yerlere de -vefatlarından önce de sonra da- rahmet inmeye devam eder. Sâlihlerden bir zâtın kabrini ziyaretin diğer bir faydası da ondaki kemâlâttan istifadedir. Çünkü ruhlar, ışığı aksettiren ayna gibidir, nefsi kemâle ermiş bir zâtı ziyaret ettiğinde ondaki kemâlât ve nur, ziyaret edenin ruhuna akseder.
“””Kabir ziyaretinin her iki tarafa da faydası vardır. Ziyaret olunana göre faydası, yapılan dualar sebebiyle sevinmesi ve makamının yükselmesidir. Ziyaret edene göre ise Cenâb-ı Hakk’a yönelmek, âhireti tefekkür etmek gibi hâllerdir. Bu sebeple:
“İşlerinizde bir sıkıntıya düştüğünüz zaman, kabir ehlinden yardım isteyiniz.” buyurulmuştur. (İbn-i Kemâl Paşa, Kırk Hadîs Şerhi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder